Acceptance and commitment therapy

Groh blog

Acceptance and commitment therapy

Ontdek de Kracht van Acceptance and Commitment Therapy (ACT): Een Nieuwe Kijk op Lichamelijke Klachten

Heb je last van aanhoudende lichamelijke klachten? Misschien ervaar je pijn, vermoeidheid of andere ongemakken die je dagelijkse leven beïnvloeden. Het kan frustrerend zijn als deze klachten blijven terugkomen, ondanks allerlei behandelingen en aanpassingen. Maar wat als ik je vertel dat er een manier is om je relatie met deze klachten te veranderen? Maak kennis met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) – een therapievorm die je kan helpen om op een andere manier met je klachten om te gaan.

Wat is ACT?
ACT is een relatief nieuwe vorm van therapie die je leert om op een andere manier te reageren op je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. In plaats van te vechten tegen je klachten of te proberen ze weg te krijgen, nodigt ACT je uit om ze te accepteren. Dit betekent niet dat je je erbij neerlegt, maar dat je de ruimte creëert om je energie te richten op de dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Het idee achter ACT is simpel: door je klachten te accepteren en je aandacht te richten op wat voor jou waardevol is, kun je een betekenisvoller en bevredigender leven leiden, ondanks de aanwezigheid van lichamelijke klachten.

Hoe werkt ACT?
ACT bestaat uit zes kernprocessen die je helpen om meer flexibiliteit in je denken en gedrag te ontwikkelen:

  1. Acceptatie: Dit gaat over het ruimte maken voor je lichamelijke klachten, zonder ze te veroordelen of te vermijden. Het betekent dat je erkent dat deze klachten er zijn, zonder dat ze je hele leven hoeven te beheersen.
  2. Defusie: In plaats van vast te zitten in negatieve gedachten over je klachten (“Dit is ondraaglijk” of “Ik kan niets meer”), leer je om afstand te nemen van deze gedachten. Je leert ze te zien als voorbijgaande gebeurtenissen in je geest, in plaats van als absolute waarheden.
  3. Mindfulness: Mindfulness speelt een grote rol in ACT. Het helpt je om in het huidige moment te blijven, zonder te verdwalen in zorgen over het verleden of de toekomst. Je leert om je lichaam en je klachten waar te nemen zonder oordeel.
  4. Zelf-als-context: Dit betekent dat je jezelf ziet als meer dan alleen je klachten. Je bent niet je pijn of je vermoeidheid; je bent een compleet persoon met allerlei ervaringen, gedachten en gevoelens.
  5. Waarden: Wat vind je echt belangrijk in het leven? ACT helpt je om te ontdekken wat je diepste waarden zijn, zodat je keuzes kunt maken die in lijn zijn met deze waarden.
  6. Toegewijde actie: Dit is het proces van het zetten van kleine stappen richting een leven dat in overeenstemming is met je waarden, ondanks de obstakels die je tegenkomt, zoals lichamelijke klachten.

ACT in de praktijk
Bij ons in de praktijk kunnen we je ondersteunen bij het toepassen van ACT. Samen onderzoeken we hoe deze benadering je kan helpen om meer rust en acceptatie te vinden in je leven. Je leert hoe je je kunt richten op wat voor jou belangrijk is, in plaats van alleen te focussen op je klachten.

Dus, als je klaar bent om een nieuwe weg in te slaan en je klachten vanuit een ander perspectief te bekijken, dan is ACT misschien wel de sleutel tot een meer vervuld leven. We staan klaar om je te begeleiden op deze reis naar acceptatie, veerkracht en betekenisvolle actie.

Lizzy is aanwezig op
  • Dinsdag
  • Woensdag
  • Donderdag
  • Vrijdag

Wij helpen u graag!

Boek een fysio afspraak

Boek een afspraak

x