Fysiotherapie en mindfulness

Groh blog

Fysiotherapie en mindfulness

Mindfulness betekent aandacht schenken op een open en niet-oordelende manier. Door mindfulness als oefening te gebruiken leer je goed je lichaam waar te nemen. Dat kan je helpen om te veranderen in bewegen, want zo kun je leren voelen wat de goede houding en beweging voor je is. Verandering begint met bewustwording, en ook dat is in fysiotherapie.

Met mindfulness observeer je de omgeving of je lichaam bewust en met aandacht. Gedachten die daarbij naar voren komen laten we er zijn, je stopt met het actief na te streven of te voorkomen. Door bewust bij de pijn te blijven kun je je automatische reactie erop, bijvoorbeeld het verhogen van spanning in spieren, voorkomen of veranderen. Dus het bewust met aandacht beantwoorden van de pijn en toename van spierspanning geeft een afname van pijn.

Een oefening; zitten in aandacht

Ga zitten in een voor jou comfortabele houding met een rechte rug en je ogen gesloten of op een neutraal punt voor je. Merk op wat er is, dat kunnen gedachtes zijn, gevoelens, lichamelijke gewaarwording. Merk het op , zonder er iets aan te veranderen, zonder oordeel, zonder goed of fout. Laat elk voornemen om iets te veranderen los, laat de dingen zijn zoals ze zijn. Breng dan als je zo zit je aandacht naar je adem, voel of het lukt op je ademhaling te volgen. De inademing, de rust na de inademing, de uitademing en de rust na de uitademing. Het kan je helpen om bij het inademen te denken ‘in’ en bij het uitademen ‘uit’. Als je afdwaalt in gedachten geeft dat niets, breng je aandacht weer vriendelijk naar de ademhaling. Voel welke veranderingen er plaatsvinden in je lichaam. Laat na een tijdje je focus en wees alleen aanwezig, met je aandacht. In stilte zitten, nergens naar zoeken en zijn met alles wat er op dit moment is.

Anne Riemersma


Anne is aanwezig op
  • Maandag
  • Dinsdag
  • Donderdag

Wilt u een afspraak met Anne?

Neem contact op

Neem gerust contact op als u vragen heeft of een afspraak wilt inplannen.

Telefonisch

010 - 461 04 80